6.10.19

Kürtçe’yi hep birlikte yaşatalım(Yeni Yaşam Gazetesi Haberi)

 

Arjen Arî Şiir Yarışması’nın ödülleri Diyarbakır’da takdim edildi

Sor Yayınları tarafından Kürt şair Arjen Arî anısına bu yıl 6.’sı düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nın ödülleri verildi. Diyarbakır Kitap Fuarı’nda bulunan Dicle Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül törenine, Arjen Arî ailesi, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Sosyolog İsmail Beşikçi, Şair Berken Bereh’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Sor Yayınları sorumlusu Reşo Ronahî, Şair Arjen Arî anısına düzenledikleri yarışmada daha önce birden fazla kurumun bulunduğunu, şimdi ise sadece yayınevlerinin gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Radîşo şiirine ödül

4 jüri üyesinin oy birliğiyle ödüle layık gördüğü “Radîşo” adlı şiiri yazan Miradi Miradan’a, şair Berken Bereh tarafından ödül verildi. Burada konuşan Bereh, Arjen Arî isminin Kürt şiiri için çok büyük anlam ifade ettiğini söyleyerek, bu isme sahip çıkmaları gerektiğini kaydetti. Bu yılki onur ödülüne layık görülen İsmail Beşikçi ise ödülünü İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’dan aldı. 

Beşikçi’ye ödül

Türkiye’nin Kürtlere dönük temel hedefinin asimilasyon olduğunu söyleyen İsmail Beşikçi, dili yasaklamanın Kürtlüğe ve Türklüğe asimilasyon etmenin sadece bir tekniği olduğunu belirtti. Türkiye’de Kürtçe konuşmanın para cezası ve hapse girme gerekçesi olduğu yıllarda yetişen neslin son dönemlerinde Kürtçe yazmaya başladığını ifade eden Beşikçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Diyarbakır sokaklarını gezin. Sokakta çocuklar hangi dil ile kavga ediyor, oynuyor? Eğer bu dil Kürtçe değil ise Kürdistan çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır” dedi. Beşikçi, son olarak Kürtlerin vermesi gereken en ön önemli mücadelenin, Kürtçe’nin yaşatılması olması gerektiğini vurguladı.

Mızraklı şiir okudu

DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ise Arjen Ari ile birlikte, Kürt kültürü, edebiyatı ve sanatında mücadele edenleri anarak, bu mücadelenin devam ettiğini söyledi. Değişen dünyada Kürtçe’nin yaşatılması için eğitim, sanat, kültür ve ticaret dili olmasını zorunlu kıldığının altını çizen Mızraklı, herkesin bu sorumluluğun bilincinde olması gerektiğini belirtti. Mızraklı, konuşmasını Arjen Arî’nin “Efendino” şiirinden dizeler okuyarak bitirdi.

İlk şiiri Tîrêj dergisinde çıktı

Arjen Arî, 1956 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Çalê köyünde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Nusaybin’de tamamladı. 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü bitirdi. İlk şiiri 1979 yılında Tîrêj dergisinde yayınlandı. Şiirleri İsveç ve Türkiye’de Berbang, Kurdistan Pres, Nûdem, Çira, Rewşen, Nubihar, Gulistan, Kevan, Tîroj, Peyv, Nûbûn ve Karwan adlı dergilerde yer aldı. 2004’te Kürt Yazarlar Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı. Kanser hastalığı nedeniyle 30 Ekim 2012’de Diyarbakır’da hayatını kaybetti ve Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

DİYARBAKIR

 

6 Ekim 2019 tarihinde yeniyasamgazetesi2.com'da yayınlanan haberdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment